0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Особливості застосування гліфосатів та їх бакових сумішей в літньо-осінній період

Особливості застосування гліфосатів та їх бакових сумішей в літньо-осінній період

 

На даний час проходять жнива і не за горами нова посівна компанія під урожай 2019 року . Добрий господар влітку зосереджує зусилля на своєчасному й ефективному обробітку ґрунту під озимі, диференціюючи його залежно від попередника, стану поля, ступеня й характеру забур’яненості та фітосанітарного стану. Тому заздалегідь варто подумати про свої поля (засміченість багаторічними, проблемними бур’янами).

В літньо-осінній період для подолання засміченості багаторічними, проблемними бурянами використовують діючу речовину «Гліфосат».

Гліфосат - неселективний системний гербіцид, що використовується для боротьби з бур'янами, особливо багаторічними, та займає серед гербіцидів перше місце у світі з виробництва.

Гліфосат є пестицидом широкого спектру дії.

Дослідженнями встановлено, що гліфосат інгібує ферментний шлях, не дозволяючи рослинам синтезувати три ароматичних амінокислоти. Останні життєво важливі для росту і виживання більшості рослин. Ключовий фермент, що інгібується гліфосатом, називається EPSP синтаза. Гліфосат також може інгібувати або придушувати два інших ферменти, що беруть участь у синтезі тих самих амінокислот.

По суті, гліфосати - це клас хімічних речовин, які є похідними солями гліфосної кислоти. Серед них є амонійна, ізопропіламінна, калійна солі. Однією з основних відмінностей цих солей є їх розчинність. Препарати на основі амонійної солі мають здатність подіяти швидше, краще засвоїтися рослиною. Тому загибель бур’янів після обприскування такими препаратами може настати вже за 8-10 днів, на відміну від препаратів на основі ізопропіламінної солі (діюча речовина більшості гліфосатних гербіцидів). Після обробки ними рослини гинуть лише на 14-й день або навіть пізніше.

Чутливість бур’янів.

Чутливість рослин (бур’янів) до групи гліфосатів різна.

Наприклад, середньочутливими є осот польовий, полин звичайний, жовтець їдкий, герань лісова, звіробій, лопух, борщівник Сосновського, ромен звичайний, снить звичайна, очерет звичайний, рогіз широколистий тощо. Для їх ефективного знищення слід використовувати максимальні норми витрат, вибираючи для обробки найбільш уразливі стадії розвитку.

А такі види бур’янів, як осоти рожевий та жовтий, берізка польова, кучерявець Софії, молочай, жовтушник, гірчаки, кульбаба лікарська, талабан польовий, мають підвищену стійкість до гліфосатів. Для їх більш надійного контролю вже недостатньо тільки підвищених норм витрат.

Отже, бакова суміш вихід з даної ситуації.

Використання гліфосатів у бакових сумішах є надзвичайно цінним прийомом у сільськогосподарському виробництві, який важко переоцінити. Суміші декількох однокомпонентних препаратів мають цілий ряд переваг, зокрема:

  • розширюють спектр дії препаратів;
  • підвищують ефективність обробки проти певних шкідливих об’єктів;
  • зменшують розвиток резистентності у цільових об’єктів;
  • зменшують пестицидне навантаження на одиницю оброблюваної площі;
  • запобігають переущільненню ґрунту;
  • знищення багаторічних бур’янів з коренем;
  • знижують собівартість продукції та підвищують ефективність технологій вирощування сільськогосподарських культур.

 

Найефективніше контролювання коренепаросткових бур'янів після збирання озимих зернових - це суміші гербіцидів на основі гліфосату з додаванням гербіцидів групи 2,4-Д чи Дикамби+2,4Д. Серед гербіцидів групи 2,4-Д - найефективніший 2,4-Д-2 етилгексиловий ефір. Високу активність суміші гліфосату з
2,4-Д-2 етилгексиловим ефіром проти коренепаросткових можна пояснити кращою транслокацією діючих речовин гербіцидів у підземну частину рослин. Самі діючі речовини швидко переміщуються у кореневу систему берізки польової та акумулюються в усіх її частинах). Норми застосування Гліфосатів, 2,4-Д і Дикамби+2,4Д, першою чергою, залежать від кількості бур'янів та фаз їхнього розвитку.

Оптимальні норми гліфосатів та їх бакових сумішей:

Аболір: обприскування вегетуючих бур’янів, після збирання попередника.

  • Однорічні, багаторічні бур’яни – 1,5-2,0 кг/га.

Вулкан Плюс: обприскування вегетуючих бур’янів, після збирання попередника (багаторічні бур’яни):

  • Осот (розетка 10-12см) – 3-4 л/га;
  • Пирій (висота 10-15см) – 3-4 л/га;
  • Гумай ( висота 15-20см) 4 л/га;
  • Гірчак ( розетка) 6,0 л/га;
  • Берізка польова (пагони 10-12см) 6,0 л/га.

Деліт: обприскування вегетуючих бур’янів, після збирання попередника.

  • Однорічні, багаторічні бур’яни2,0--4,0 кг/га.

Для підсилення дії на перерослі та стійкі двосім’ядольні буряни в умовах недостатнього зволоження:

Вулкан Плюс 3,0-4,0 л/га + Сулам 0,4 л/га;

Вулкан Плюс 3,0-4,0 л/га + Дікам Плюс 0,5-1,0 л/га;

Деліт 2-3 л/га + Сулам 0,4 л/га;

Деліт 2-3 л/га + Дікам Плюс 0,5-1,0 л/га.

Для підсилення дії на проблемні злакові бур’яни (очерет, гумай, та ін..):

Вулкан Плюс 3,0-4,0 л/га + Шквал 0,5 л/га;

Деліт 2-3 л/га + Шквал 0,5 л/га.

І наостанок, останнім часом під час внесення гліфосату додають азотні добрива для підвищення його ефективності. Для кращого проникнення діючої речовини у рослину можна додавати 3-5 кг,л/га сульфату амонію, карбаміду чи КАСів.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт